Skip to content

Καλωσήλθατε

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα της Πειραματικής ΣΑΕΚ Θέρμης. Μέσα από τον ιστότοπό μας μπορείτε να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την κατάρτιση στη ΣΑΕΚ Θέρμης, αλλά και γενικότερα για τον θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2310489906, 2310461601, 2310462060
Email: saekthermis@sch.gr
Διεύθυνση: 14ο χλμ Θεσσαλονίκης-Περαίας, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

Η Τοποθεσία μας

2310489906, 2310461601, 2310462060 14ο χλμ Θεσ/κης-Περαίας saekthermis@sch.gr Ώρες Κοινού: 14:00-18:00

Επαγγελματικό Περίγραμμα Ειδικότητας “Τεχνικός Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής”

  • Πειραματική ΣΑΕΚ Θέρμης
 

Ο κλάδος της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων. Το ψωμί αποτελεί βασικό συνοδευτικό κάθε γεύματος, ενώ το επιδόρπιο έρχεται να ολοκληρώσει το καθημερινό μας μενού με γευστικό τρόπο. Ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας σημαντικά τόσο τη ζήτηση, όσο και τις οικονομικές απολαβές του κλάδου.

O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, ασχολείται με την παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων κάθε είδους και μορφής, οργανώνει την παραγωγή τους στις αναγκαίες ποσότητες, σύμφωνα με τους αγορανομικούς και υγειονομικούς κανόνες.

Εκτός της κλασικής αρτο-ζαχαροπλαστικής, που προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εταιρείες catering κ.ά., ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τομείς απασχόλησης

O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του.

Οι Αρτοποιοί-ζαχαροπλάστες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται ως υπάλληλοι σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακού- τουριστικού τομέα, είτε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου. Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας –ζαχαροπλαστικής, προσφέρει απασχόληση σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων καθώς και σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες κ.λ.π.) που προσδίδουν στην ελληνική οικονομία κατά το μερίδιο που της αναλογεί, μια ισχυρή δυναμική ανεξαρτησίας και αυτάρκειας.

Επαγγελματικά προσόντα

Τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτά ο απόφοιτος της εν λόγω ειδικότητας σύμφωνα με το σχετικό περίγραμμα του ΕΟΠΠΕΠ στο οποίο αντιστοιχεί η ειδικότητα συνίστανται στα ακόλουθα:

  1. Παρασκευή άρτου, αρτοπαρασκευμάτων, αρτοσκευμάτων

– Παρασκευή ζύμης

– Μορφοποίηση

– Έμψηση

  1. Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση το αλεύρι

– Παρασκευή ζύμης

– Μορφοποίηση – φυλλοποίηση

– Έμψηση

  1. Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.

-Δημιουργία μειγμάτων κάθε είδους με βάση τις παραπάνω πρώτες και βοηθητικές ύλες

-Φορμάρισμα τους σε διάφορα μεγέθη και σχήματα

-Διακόσμηση κάθε παρασκευάσματος

  1. Οργάνωση και διαχείριση του αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου

– Οικονομική διαχείριση

– Οργάνωση της αποθήκης και διαχείριση των αποθεμάτων

– Διαχείριση κεφαλαίου (υλικού και άυλου)

Επαγγελματικά καθήκοντα

Τα καθήκοντα που θα κληθούν να αναλάβουν οι διπλωματούχοι της ειδικότητας είναι τα παρακάτω:

 Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης

 Επιχειρηματίας

 Στέλεχος υπάρχουσας βιοτεχνικής μονάδας

 Στέλεχος στη βιομηχανία τροφίμων

 Υπεύθυνος ομάδας παραγωγής

 Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών και παραγωγής δειγμάτων

 Στέλεχος αλυσίδας καταστημάτων

 Στέλεχος στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών

 Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών πρώτων υλών

 Υπεύθυνος προώθησης πρώτων και βοηθητικών υλών

 Στέλεχος αλυσίδων πολυκαταστημάτων

 Υπεύθυνος εργαστηρίου παραγωγής

 Υπεύθυνος προγραμματισμού παραγωγής

 Υπεύθυνος προμηθειών

 Επιλογή και πρακτικός ποιοτικός έλεγχος πρώτων και βοηθητικών υλών

 και προμήθειά τους.

 Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων.

 Προβολή και διάθεση των προϊόντων.

 Επίσης τα στελέχη αυτά θα πρέπει να είναι σε θέση να προβαίνουν σε:

o Βελτίωση των ήδη παραγομένων προϊόντων.

o Σχεδιασμό και παραγωγή νέων προϊόντων.

o Αξιολόγηση από οικονομικής πλευράς των προϊόντων, ανάλυση των στοιχείων του κόστους και

προσδιορισμός της τιμής πώλησης.

o Προγραμματισμό της παραγωγής και αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας.

Back To Top