Skip to content

Καλωσήλθατε

Σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα της Πειραματικής ΣΑΕΚ Θέρμης. Μέσα από τον ιστότοπό μας μπορείτε να ενημερώνεστε για θέματα που αφορούν την κατάρτιση στη ΣΑΕΚ Θέρμης, αλλά και γενικότερα για τον θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης.

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 2310489906, 2310461601, 2310462060
Email: saekthermis@sch.gr
Διεύθυνση: 14ο χλμ Θεσσαλονίκης-Περαίας, Θέρμη, Θεσσαλονίκη

Η Τοποθεσία μας

2310489906, 2310461601, 2310462060 14ο χλμ Θεσ/κης-Περαίας saekthermis@sch.gr Ώρες Κοινού: 14:00-18:00

Επαγγελματικό Περίγραμμα Ειδικότητας “Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Πειραματική)”

  • Πειραματική ΣΑΕΚ Θέρμης

ΝΕΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (ισχύει για καταρτιζόμενους Α εξαμήνου)

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (προτεινόμενος) (ισχύει για καταρτιζόμενους Γ εξαμήνου)

To «Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο» αποτελεί ένα σχετικά νέο και δυναμικό τεχνοοικονομικό επάγγελμα αιχμής το οποίο σχετίζεται με την Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα, το Ψηφιακό Μάρκετινγκ και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων με στόχο την υιοθέτηση και βέλτιστη εφαρμογή αυτών στο νέο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον του Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

To «Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο» είναι επιφορτισμένο με όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται για την οργάνωση, την εκτέλεση και την παρακολούθηση των ψηφιακών «εργαλείων», του ψηφιακού μάρκετινγκ, της ηλεκτρονικής αλληλεπίδρασης και της ψηφιακής αναδιοργάνωσης των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Η νέα Πειραματική ειδικότητα «Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο» δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει τις νέες σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας για παροχή εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών.

Υποστηρίζει ένα σχετικά νέο και σύγχρονο διεπιστημονικό τεχνολογικό και επιχειρησιακό επάγγελμα το οποίο σχετίζεται με την δυναμική ψηφιακή είσοδο των επιχειρήσεων στο νέο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό εθνικό και διεθνές περιβάλλον μέσω εφαρμογών και «εργαλείων» του σύγχρονου ψηφιακού μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την ψηφιακή επιχειρηματικότητα και οικονομία. Είναι επιφορτισμένο με όλες τις τεχνολογικές και διαχειριστικές διαδικασίες που απαιτούνται για την τεχνοοικονομική οργάνωση, την εκτέλεση, το συντονισμό, την τεχνική υποστήριξη και την παρακολούθηση των ψηφιακών «εργαλείων» του ψηφιακού μάρκετινγκ, της ηλεκτρονικής διαδικτυακής αλληλεπίδρασης αλλά και της ολιστικής ψηφιακής αναδιοργάνωσης και ψηφιακού μετασχηματισμού των σύγχρονων ανταγωνιστικών και διαφοροποιημένων επιχειρήσεων.

Υπάρχουσα κατάσταση απασχόλησης

Η ζήτηση εφαρμογών και ψηφιακών εργαλείων Μάρκετινγκ στο σύγχρονο επιχειρείν είναι δυναμική. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή πίεση χρονικού ανταγωνισμού στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω ανταγωνιστικών συνιστωσών του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και λόγω υιοθέτησης από πλήθος επιχειρήσεων σύγχρονων τεχνικών ψηφιακού μάρκετινγκ για ανάπτυξη νέων ψηφιακών καθώς και παραδοσιακών επιχειρηματικών πλάνων. Επίσης, η εκτεταμένη χρήση τεχνολογικών διαδικτυακών εφαρμογών από πελάτες και επιχειρήσεις μειώνει την απόσταση μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων, του χρόνου παραγγελίας και διανομής εξισορροπώντας τον ισχυρό ανταγωνισμό και τα κόστη, προωθώντας την ανάγκη ανάπτυξης και εφαρμογής νέων ψηφιακών επιχειρηματικών στρατηγικών και πολιτικών.

Ορισμός και περιγραφή ειδικότητας

Σήμερα, κάθε ανταγωνιστική επιχείρηση, ανεξάρτητα από τον οικονομικό κλάδο στον οποίον ανήκει, έχει επηρεαστεί, σε μεγάλο βαθμό, από την ψηφιακή τεχνολογία και ανάπτυξη νέων «εργαλείων» διαδικτυακής, παγκόσμιας προβολής και διάδρασης με την πελατειακή βάση. Η παρουσία στο Internet, κατ’ επέκταση τα κοινωνικά μέσα, και το ψηφιακό μάρκετινγκ παίζουν πρωταρχικό ρόλο στα σχέδια προβολής μιας σύγχρονης επιχείρησης. Το Ψηφιακό Μάρκετινγκ (Digital Marketing) είναι το σύνολο των ηλεκτρονικών προωθητικών ενεργειών μιας επιχείρησης οι οποίες αφορούν τη χρήση σύγχρονων «εργαλείων» ψηφιακής τεχνολογίας, με σκοπό να έρθει η επιχείρηση σε επαφή με την εθνική, τοπική και παγκόσμια πελατειακή της βάση και να επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί της στόχοι μέσω και του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Η ειδικότητα εστιάζει σε πρακτικά τεχνικά και επιχειρηματικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και χρήση καινοτόμων εφαρμογών ψηφιακού μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη δημιουργία πλήρους ψηφιακού επιχειρηματικού σχεδίου για εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου / ηλεκτρονικού επιχειρείν, καθώς και για τεχνικές υλοποίησης και αξιολόγησης ηλεκτρονικού καταστήματος σε θέματα βελτίωσης της εμπειρίας χρήστη. Οι δεξιότητες αυτές αφορούν βέλτιστες πρακτικές ψηφιακού μάρκετινγκ και βρίσκουν εφαρμογή τόσο στο παραδοσιακό όσο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αρμοδιότητες / Καθήκοντα

Τα κύρια επαγγελματικά καθήκοντα του διπλωματούχου ΔΠΙΕΚ της ειδικότητας

«Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο» συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Σχεδίαση, ανάπτυξη, υποστήριξη λειτουργίας και συντήρηση λογισμικού εφαρμογών (application software) τεχνολογίας internet και τηλεματικής π.χ. δημιουργία ιστοχώρων (website), ιστοσελίδων, δημιουργία εφαρμογών πολυμεσικού περιεχομένου, τηλεκπαίδευσης – τηλεϊατρικής, επεξεργασία στοιχείων βάσεων δεδομένων και παρουσίαση στοιχείων στο internet.
  • Χρήση κατάλληλων ηλεκτρονικών «εργαλείων» προβολής και προώθησης για διάφορα είδη προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του Ψηφιακού Μάρκετινγκ.
  • Μέτρηση αποτελεσματικότητας των «εργαλείων» για την συλλογή και ανάλυση δεδομένων.
  • Σχεδίαση, υλοποίηση, και διαχείριση πλάνου προβολής και διαφήμισης σε μηχανές αναζήτησης.
  • Χρήση Οn Line «εργαλείων» για βελτίωση της θέσης Δικτυακού τόπου στις μηχανές αναζήτησης.
  • Σχεδίαση και σύνδεση βάσης δεδομένων με το περιβάλλον προγραμματισμού και τις διαδικτυακές εφαρμογές.
  • Διαχείριση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών ψηφιακού μάρκετινγκ.
  • Διαχείριση και υποστήριξη λειτουργίας ΟΠΣ ηλεκτρονικού εμπορίου, ηλεκτρονικών προμηθειών, ηλεκτρονικών δημοπρασιών και γενικώς e- υπηρεσιών.
  • Σχεδίαση Επιχειρηματικού μοντέλου επιχείρησης στην ψηφιακή οικονομία.
  • Οργάνωση και          υποστήριξη        ομάδας διοίκησης            ηλεκτρονικού καταστήματος.
  • Σχεδιασμός ηλεκτρονικών ερευνών Μάρκετινγκ.
  • Εισαγωγή νέων προϊόντων στην ψηφιακή αγορά.
  • Προγραμματισμός και έλεγχος ηλεκτρονικών πωλήσεων.
  • Στοιχειώδης ανάλυση βασικών σταδίων ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πλάνου.
  • Ανάλυση επιμέρους σημείων διαδικασίας δημιουργίας ψηφιακού Επιχειρηματικού Πλάνου.
  • Ανάλυση βασικής μεθοδολογίας εφαρμογής «εργαλείων» για την σύνταξη του Επιχειρηματικού Πλάνου.
  • Στοιχειώδης ανάλυση της επιχειρησιακής στρατηγικής και πολιτικής μιας ηλεκτρονικής επιχείρησης.

Προοπτικές Απασχόλησης στον κλάδο ή τομέα

Ο απόφοιτος της νέας Πειραματικής ειδικότητας «Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο» μπορεί να εργαστεί σε:

  • Επιχειρήσεις κατασκευής ηλεκτρονικών καταστημάτων και υποστήριξης και προώθησης προϊόντων μέσω του Ηλεκτρονικού Εμπορίου ως μισθωτός ή ιδιώτης, ατομικά ή σε συνεργασία και με άλλους ειδικούς, τεχνοοικονομικούς επιστήμονες.
  • Επιχειρήσεις προβολής και προώθησης προϊόντων μέσω Ηλεκτρονικού Εμπορίου και τεχνικής υποστήριξης υπηρεσιών Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Πληροφορικής.
  • Επιχειρήσεις παροχής λογισμικών μηχανογραφημένης λογιστικής και τεχνικής διαχείρισης.
  • Επιχειρήσεις παροχής επιχειρηματικών συμβούλων για εφαρμογή των επιχειρηματικών πλάνων (Business Plan) Ηλεκτρονικού Εμπορίου.
  • Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, Επικοινωνίας, ψυχαγωγικών εφαρμογών, εκπαιδευτικών, τουριστικών, τηλεματικών κλπ εφαρμογών.
  • Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για εμπορικούς, διαφημιστικούς και προωθητικούς σκοπούς.
  • Μηχανογραφικά κέντρα επιχειρήσεων.
  • Τμήματα Ψηφιακού           Μάρκετινγκ       Εμπορικών          επιχειρήσεων    και Οργανισμών του Ιδιωτικού και του Δημόσιου τομέα.
  • Επιχειρήσεις Διαφήμισης και Ηλεκτρονικής προβολής.
  • Στον Ηλεκτρονικό/Ψηφιακό τύπο και στα Ψηφιακά ΜΜΕ.
  • Επικουρικά στα εργαστήρια του τομέα του στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
  • Ως ιδιώτης και ειδικευμένο τεχνικό-τεχνοοργανωτικό στέλεχος ψηφιακής τεχνολογίας σε θέματα ψηφιακής αναδιοργάνωσης, ψηφιακού Μάρκετινγκ και τεχνικής υποστήριξης στο ηλεκτρονικό εμπόριο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με σχετικούς επιστήμονες πτυχιούχους και μεταπτυχιακούς των ΑΕΙ.

Αναλυτικότερα στοιχεία, το πρόγραμμα σπουδών, τα μαθήματα και τις ώρες κατάρτισης στον υπό έκδοση Οδηγό σπουδών, στην ιστοσελίδα του Πειραματικού Δ.Ι.Ε.Κ. Θέρμης.

 

Back To Top